Burgundisk köttgryta
- 1 kg grytbitar av nöt
- 2 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- 1/2 dl balsamvinäger
- 2 dl kalvbuljong(1/2 dl fond och resten vatten)
- 1/2 flaska rödvin
- 2 paket bacon
- 200 g champinjoner
- 2 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk syltlök ( 275 g)
- salt
- nymalen peppar
- Färsk timjan, persilja och 2 lagerblad
- Sätt ugnen på 175°C.
- Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
- Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
- Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
- Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken och dela morötterna i mindre bitar. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner, morötter och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
- Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
- Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
- Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Servera med kokt potatis.


Kommentarer
Trackback