Pannbiff med lök ala Leif Mannerström
Smör och olja till stekning
3 st kokta potatisar
0,5 dl mjölk
0.5 dl grädde
1 st ägg
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 msk konc. Kalvfond
1 msk soja
Salt
smör till stekning
en nypa socker
stekt eller kokt potatis till servering
lingonsylt till servering
skysås/gräddsås till servering
1. Skala de medelstora lökarna. Riv en av lökarna och hacka den andra. Bryn den hackade löken i smör. Mosa de kokta potatisarna med en gaffel.
2. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, ströbrödet och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.
3. Blanda smeten med fräsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda ihop till en jämn smet.
4. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.
5. Forma fina pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 minuter på varje sida.
Servera sedan med nykokt potatis, sås och lingonsylt! :)
