Västerbottenpaj
Vad är godare nu när det börjar bli höst ute och kräftsäsongen startar, om inte en god västerbottenpaj!
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 gram smör
2msk kallt vatten
125 gram smör
Fyllning:
3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
2 dl grädde
3 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten, grädde och äggen. Häll i det i pajformen. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Sätt ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten, grädde och äggen. Häll i det i pajformen. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Njut antiningen med lite hackad rödlök, gräslök och gräddfil med lite löjrom, eller som vi gör ikväll-med kräftor och rökta räkor med aioli! :)
Kommentarer
Trackback